vineri, 2 decembrie 2011

Definirea Hazardelor

Hazardele reprezinta probabilitatea de aparitie a unor fenomene potential daunatoare omului,produselor activitatii acestuia si mediului inconjurator in ansamblu.
In functie de geneza,hazardele pot fi:
-Naturale
-Antropogene
Cele naturale pot fi:
-Endogene
-Exogene
Hazardele endogene sunt generate de energia provenita din interiorul planetei,ca urmare a redistribuirii permanente a caldurii prin intermediul curentilor de convectie.Ex:Eruptia vulcanilor si cutremurele de pamant.
Procesele exogene se clasifica in :
-Hazarde climatice(seceta,poleiul,ciclonii tropicali,etc)
-Hazarde geomorfologice(alunecarile de teren)
-Hazarde hidrologice(inundatiile)
-Hazarde oceanografice(cresterea nivelului oceanului planetar,iceberg-urile)
-Hazarde biologice(epidemiile,invaziile de lacuste sau rozatoare)
-Hazarde biofizice(incendiile)
-Hazarde astrofizice(caderea meteoritilor)

Hazardele antropogene se refera la razboaie,diferite accidente produse in domeniul agriculturii,industriei,transporturilor,etc.
Un hazard poate fi considerat dezastru daca in urma lui raman cel putin 10 morti sau 50 de persoane ranite si pagube materiale de peste 1 milion de dolari.

Hazarde vulcanice

Denumirea de vulcani provine de la "vulcanus",zeul roman al focului,precum si de la numele unei insule din Marea Mediterana in care se afla un vulcan activ.
Vulcanul este o deschidere in scoarta terestra prin care ajung la suprafata materiale incandescente din interiorul planetei.
O eruptie vulcanica cuprinde in afara de euptia de lava si emanatii de gaze,vapori de apa si fragmente de roca de diferite dimensiuni.
Fragmentele mari care pot atinge sute de kg poarta numele de "Bombe vulcanice",iar fragmentele mici cu diametre de ordinul centimetrilor,poarta numele de "Lapili".
Cauzele eruptiilor vulcanice sunt legate de presiunile exercitate de placile tectonice asupra rezervoarelor subterane de magma,precum si de diferentele de densitate dintre lava si rocile pe care aceasta le strabate.
Raspandirea vulcanilor pe glob.
Pe glob exista aproximativ 800 de vulcani activi care se gasesc in 3 tipuri de zone:
-de subductie
-de rift
-in interiorul placilor litosferice,in asa numitele zone fierbinti ale scoartei.
Zonele de subductie sunt zone de contact a 2 placi litosferice in care placa mai grea coboara si se consuma in astenosfera,iar placa mai usoara se inalta,se comprima si formeaza muntii.Cei mai multi vulcani de pe glob se gasesc in zone de subductie.
In oceanul Pacific acesti vulcani se grupeaza in asa numitul Cerc de Foc al Pacificului.
Acesta cuprinde insulele arhipelagului Indonezian,arhipelagului Filipinez,Japonez,Kurile,America centrala si Vestul Americilor de Nord si Sud.
Vulcanii din peninsula italica(Vezuviu si Etna).

Zonele de rift sunt fracturi care strabat scoarta in intregime,facand posibila iesirea magmei din astenosfera.Se caracterizeaza prin miscari divergente ale placilor.
Cea mai mare parte a rifturilor se gasesc pe fundul oceanelor,cum este riftul Medio-Atlantic,dar exista si pe uscat in Estul Africii.

Vulcanii din interiorul placilor litosferice se gasesc acolo unde acestea sunt mai subtiri.(Ex:Vulcanii din insulele Hawaii,din peninsula Pen Kamceatha)

Clasificarea hazardelor vulcanice

Pe glob exista circa 50 de eruptii pe an,5% dintre acestea prezinta victime omenesti.
Hazardele vulcanice se clasifica in hazarde primare si secundare.
Hazardele primare includ exploziile vulcanice,curgerile de lava,curgerile de piroclastite,curgerile de cenusi vulcanice si emisia de gaze fierbinti.
Piroclastitele includ sfaramaturi de diverse dimensiuni(blocuri,bombe vulcanice,lapili)
Materialul care curge pe pante reprezinta un amestec de lave,cenusi vulcanice,fragmente de roca,gaze si vapori de apa cu temperaturi cuprinse intre 600-1000 grade C.
Hazardele secundare cuprind curgeri de noroi,alunecarile de teren,inundatiile.
Curgerile de noroi se formeaza in cazul umezirii accentuate a materialelor aflate pe pantele vulcanului in urma topirii ghetarilor si zapezilor ce acopera vulcanii,in urma deversarii apei lacurilor cantonate in craterele vulcanilor sau in urma ploilor abundente ce insotesc eruptiile vulcanice.
Alunecarile de teren se datoreaza ruperii unor parti din conul vulcanic ca urmare a presiunilor uriase pe care le exercita lava aflata in ascensiune.
Inundatiile se datoreaza ploilor abundente asociate eruptiilor vulcanice(cenusile vulcanice joaca rolul de nuclee de condensare) si datorita opturarii vailor cu materiale rezultate in urma exploziei vulcanice.
Cutremurele sunt miscari bruste ale scoartei terestre care produc unde elastice si trepidatii cu un impact puternic asupra asezarilor omenesti.
Anual se produc peste 1 milion de cutremure pe glob,dar numai o mica parte din acestea sunt resimtite de om.
Cutremurele sunt de mai multe tipuri.
Cele mai numeroase sunt de origine tectonica(peste 90%).
Mai exista cutremure legate de eruptiile vulcanice care au intensitate mica,cutremure generate de impactul meteoritilor,de alunecarile de teren de mari dimensiuni,de constructia lacurilor de acumulare(acestea se datoreaza presiunilor uriase la care sunt supuse rocile)


Cutremurele tectonice

Sunt cele mai frecvente si mai puternice seisme.Raspandirea lor este legata de configuratia placilor tectonice si de dinamica acestora.
Se produc in 3 tipuri de zone:
-Contact de tip rift
-Coliziunea placilor
-Contact de tip transcurant

Contact de tip rift.Afecteaza in general fundul oceanelor si au intensitate mica.Cutremurele din zonele de coliziune a placilor se produc acolo unde o placa tinde sa se scufunde sub alta,in cadrul fenomenului de subductie.Sunt cutremurele cele mai puternice,2 treimi din acestea producandu-se de-a lungul cercului de foc al Pacificului.

Contactul de tip transcurant se produce atunci cand placile aluneca una pe langa cealalta de-a lungul unei falii.(Falia San Andreas)

Magnitudinea si intensitatea

Cele mai importante elemente ale unui seism sunt:
-Hipocentrul sau focarul
-Epicentrul

Hipocentrul este locul din adancul scoartei unde se declanseaza cutremurele,in lungul unui plan de fractura.
Cutremurele superficiale se produc la adancimi cuprinse intre 0-50 km,cele intermediare se produc intre 50-250km,iar cele adanci intre 250-700km adancime.
Epicentrul este punctul de la suprafata scoartei terestre situat in prelungirea axei terestre care trece prin hipocentru(reprezinta proiectia la suprafata scoartei a hipocentrului).
Energia eliberata prin procesele de fracturare si frecare dintre compartimentele scoartei este utilizata pentru calcularea magnitudinii.
Magnitudinea se exprima in grade conform scarii propuse de seismologul american Richter in 1936,ulterior modificata in 1954.
Oamenii pot sa simta doar cutremurele cu magnitudine mai mare de 2 grade.
Intensitatea indica gradul de distrugere a cladirilor,modul de perceptie a cutremurului de catre oameni si amploarea deformarilor scoartei terestre.

Hazardele seismice,primare si secundare

Hazardele primare sunt reprezentate de zguduirea solului datorata fracturilor produse in interiorul scoartei terestre.
Undele seismice sunt de 2 feluri:
-Primare
-Secundare

Undele primare se produc in focar,se propaga sub 2 forme:Longitudinal si transversal.
Cele longitudinale au viteze mai mari de pana la 7km/s si produc comprimari si dilatari succesive ale rocilor prin care se propaga.
Undele care se propaga transversal au viteza mai mica si au un efect puternic de forfecare asupra constructiilor de la suprafata scoartei.
Undele secundare se formeaza prin reflectarea undelor primare in straturile aflate in vecinatatea scoartei terestre.
Amplitudinea miscarilor scoartei este mai mare in apropierea epicentrului si scade pe masura indreptarii de locul de producere a cutremurului.
Hazardele secundare sunt reprezentate de:
-Alunecari de teren,prabusiri si avalanse care sunt declansate de cutremurele cu magnitudinea mai mare de 4 grade.
-Lichefierile solului care afecteaza solurile nisipoase sau leosurile,care datorita trepidatiilor scoartei isi pierd coeziunea si se comporta ca un fluid.
-Reactivarea liniilor de falie in urma cutremurelor,compartimentele de scoarta care iau contact de-a lungul faliilor,pot fi deplasate diferit,astfel incat intre ele pot aparea denivelari de mai multi metri.
-Valuri de tip Tsunami apar in urma cutremurelor submarine.
-Alunecari si curgeri noroioase submarine ce afecteaza depozitele de sedimente aflate pe povarnisul continental.

Seismele din Romania

Romania este caracterizata de o activitate seismica ridicata.Principalele arii seismice sunt:Regiunea Vrancea unde se produc cutremure sub crustale la adancimi cuprinse intre 60-220km cu intensitate variabila.
Regiunea Pontica,Aria Transilvana,Aria Banatica.Toate acestea sunt caracterizate de cutremure crustale produse pana la adancimi de 60 km si a caror intensitate nu au depasit pana in prezent 5.2 grade magnitudine.
Pe teritoriul Romaniei se intalnesc 3 microplaci litosferice:
-Placa Est-Europeana
-Subplaca Intraalpina
-Subplaca Moesica
Cutremurele din zona Vrancea se produc datorita unor rupturi care afecteaza un fragment dintr-o placa tectonica aflata in subductie in urma a milioane de ani.
Acest fragment a ramas intr-o pozitie aproape verticala,urmand ca pe parcursul a catorva milioane de ani sa se consume treptat in astenosfera.
El este subdus unor presiuni care vin din partea microplacilor tectonice care formeaza teritoriul Romaniei.
Aceste presiun produc periodic rupturi in blocul litosferic,manifestate prin seisme.

Alunecarile de teren

Sunt procese de deplasare a unor mase de roci pe versanti in lungul unor planuri care le separa de partea stabila a versantului,planuri numite "Paturi de alunecare".
Recunoasterea unei alunecari de teren se face observand anumite aspecte:
-Existenta unor valuri de alunecare
-Existenta unor depresiuni ocupate de ochiuri de apa
-Soluri specifice atat zonei in care se produce alunecarea,cat si soluri tinere formate pe materialele recent deplasate.
-In cazul in care pe versantul respectiv exista vegetatie forestiera,copacii sunt orientati diferit,padurea purtand numele de "Padure Beata".
-Panza freatica se afla la adancimi diferite,cel mai adesea la adancimi mici,motiv pentru care in zonele cu alunecari de teren se dezvolta o vegetatie igrofila.
Rocile pe care se dezvolta alunecarile de teren sunt reprezentate de argile sau argile in alternanta cu marne sau luturi.
Cauzele declansarii alunecarilor de teren:
-Existenta unui exces de umiditate provenit din precipitatii abundente,topirea zapezilor sau existenta izvoarelor in zona.
-Cutremurele de pamant
-Modificarea modului de utilizare a terenurilor prin defrisari
-Modificarea stabilitatii versantului prin amplasarea unor constructii grele,prin supraincarcarea cu materiale venite din partile superioare ale versantului.

Tornadele

Tornadele sunt perturbatii atmosferice cu caracter turbionat care se produc pe continente intre 20 si 60 grade latitudine Nordica si Sudica.Sunt specifice statelor unite ale americii si Australiei,dar se intalnesc si in Japonia,Africa si in unele state din Europa.
In Romania tornade s-au produs in centrul si Estul Campiei Romane si in Banat.
Tornadele reprezinta coloane inguste care se rotesc cu viteze cuprinse intre 60-400 km/h.
Sunt formate din nori Cumulonimbus.
Diametrul spiralei unei tornade este cuprins intre cateva zeci de metrii pana la cateva sute,dar au existat si tornade al caror diametru a depasit 100 km.
Fenomene similare sunt si pe oceane.Poarta denumirea de Trombe(masa de aer care se roteste si este bogata in picaturi de apa,aspirate de curentii turbionari ascendenti.)

Statele si gruparile regionale de state

Statul este spatiul geografic extins intre anumite limite numite Granite sau Frontiere,stabilite prin conventii internationale cu organizare politica,economica,militara,social culturala proprie.
Statele se diferentiaza intre ele prin:
-Intindere
-Configuratia granitelor
-Pozitie
-Particularitati fizico-geografice
-Resurse umane
-Nivel de dezvoltare economica,etc.

Intinderea statelor:
a)State foarte intinse cu suprafete de peste 7.000.000 km2
b)State foarte putin intinse:Vatican,Tuvalu,Nauru,San Marino,Lesoto,Andora.
In functie de configuratia granitelor,statele se clasifica in:
a)State alungite pe directie Nord-Sud:Norvegia,Chile,Japonia,Argentina,Italia,Suedia.
b)State alungite pe directie Est-Vest:Rusia,Austria,Nepal,Cuba.
c)State cu contur aproape circular:Romania,Luxemburg ,Srilanca.
d)State cu contur poligonal:Germania,Algeria,Brazilia,India.
Dupa suprafetele de uscat pe care se desfasoara,statele se clasifica in :
a)State continentale fara litoral:Bolivia(America de Sud),Ungaria,Elvetia,Mongolia.
b)State continentale cu litoral:Romania,Peru,Mexic.
c)State continentale insulare:Danemarca,Grecia,Canada.
d)State insulare:Cuba,Islanda,Japonia,Srilanca.
Dupa pozitia in raport cu alte state sau cu propriul stat,unele teritorii pot fi:
a)Enclave
b)Exclave
Enclavele sunt state cu suprafata foarte mica incluse in teritoriul unor state mai mari.Ex:Lesoto,Vatican,San Marino.

Exclavele sunt teritorii care apartin unui stat,dar sunt situate departe de granitele tarii respective.Ex:Alaska,Hawaii.

Dupa numarul de locuitori,exista:
a)State cu populatie foarte numeroasa:China si India.
b)State cu numar redus de locuitori:Mongolia sau Livia.
Dupa particularitati fizico-geografice,exista :
a)State cu relief predominant muntos:Nepal,Andora.
b)State cu relief predominant de campii joase:Estonia,Danemarca,Olanda,Banglades.
c)State cu deserturi aride,nisipoase:Arabia Saudita,Emiratele Arabe Unite,Mali,Ciad.
d)State cu deserturi reci,cu climat polar si subpolar:Nordul Canadei si Nordul Suediei.
e)State cu mari intinderi ocupate de ghetari si zapezi permanente:Islanda si Groenlanda.

Dupa modul de organizare administrativ politica,exista state unitare in care puterea centrala isi exercita influenta asupra intregului teritoriu.Ex:Romania,Franta,Bulgaria.
State federale,in care,in afara de guvernul central,exista si guverne locale cu o anumita autonomie decizionala.Ex:S.U.A,India,Elvetia,Rusia,Olanda.

Dupa nivelul de dezvoltare economica:
a)State subdezvoltate in care P.I.B este sub 580$.Ex:Togo,Namidia.
b)State in curs de dezvoltare P.I.B 590-6000$.Ex:Cehia,Polonia.
c)State dezvoltate cu P.I.B peste 6000$.Ex:Elvetia,Japonia.
Dupa forma de guvernamant,majoritatea statelor sunt republici,si cateva monarhii.

Gruparile regionale de state

Aceste ansambluri teritoriale ale lumii contemporane se stabilesc pe baza unor acorduri econimice,a asemanarilor lingvistice,etnice,militare,pe baza pozitiei in cadrul continentelor,etc.
In Europa:Uniunea Europeana
In Asia:ASEAN (Asociatia natiunilor din Asia de Vest;cuprinde 10 membri si un observator,scopul este accelerarea cresterii economice,promovarea pacii si a stabilizarii in zona.)
In Africa:OUA (Organizatia Unitatii Africane;cuprinde 52 de state + un teritoriu dependent (Sahara Occidentala).Scopul organizatiei:apararea independentei tarilor africane,a integritatii lor teritoriale,colaborarea economica si politica.
Pentru America: MERCOSUR (Cuprinde Brazilia,Argentina,Paraguay si inca 2 state asociate,Chile si Bolivia,Nafta(Cuprinde Canada,S.U.A,Mexic)
America Centrala:CARICOM
Cea mai extinsa organizatie care cuprinde aproape toate statele lumii este ONU.

2.Tari industriale:Canada,America,Groenlanda.
Tari in dezvoltare:Mexic,Brazilia,Argentina.
Tari in tranzitie:Rusia,Kazahstan,Romania.
Tari exportatoare de petrol:Algeria,Libia,Venezuela.
Tari subdezvoltate:Mali,Niger,Ciad.
Alte tari din Sud:Peru,Bolivia,Columbia.
Tari in dezvoltare si in tranzitie:China

Evolutia hartii in timp

In antichitate,primele formatiuni statale au aparut in zona Orientului Mijlociu si Apropiat(Mesopotamia si Persia),Nordul Africii(Egiptul Antic),Asia de Est(China).
In bazinul marii Mediterane colonizat de Fenicieni,erau specifice orasele state(Cartagina),la fel in Grecia.
Primul stat de mari dimensiuni a fost imperiul Roman,care avea cateva caracteristici:
-Granite relativ stabile si bine delimitate
-Institutii interioare,guvernate de reguli precise.
-O capitala cu functii centralizatoare.
-Un sistem economic,financiar si administrativ unitar.
In evul mediu,Europa se caracterizeaza printr-o puternica fragmentare politica si existenta catorva imperii:Carolingian si Romano-German.
In Africa existau diverse formatiuni statale mai numeroase in zona Ghana-Nigeria.
In America erau formatiuni statale suprapuse civilizatiilor Mayasa,Incasa si Azteca.
Epoca moderna se caracterizeaza prin existenta unor imperii de mari dimensiuni (Otoman,Habsburgic,Rus),iar in America de Nord se formeaza S.U.A

Principalele probleme de geografie politica

1.Utilizarea apelor si resurselor marine
Delimitarea apelor marine:
a)Marea teritoriala se extinde pana la 12 mile marine departare de tarm.Intra in domeniul suveranitatii statului respectiv.
b)Zona contigua intre 12-24 mile marine.Statul nu are suveranitate deplina asupra acestei zone,dar exercita un anumit control.
c)Zona economica exclusiva,se extinde intre tarm si 200 mile marine.Statul are dreptul de exploatare economica a resurselor.
d)Zona marilor adanci,dincolo de 200 mile marine.Constituie un bun comun al intregii omeniri.
2.Geografia regiunilor polare
Oceanul Arctic prezinta un interes strategic deosebit,datorita pozitiei pe care o are intre principalele puteri nucleare mondiale.
Tarmurile oceanului Arctic sunt inconjurate de baze militare inclusiv pentru submarine atomice.
In ceea ce priveste Antarctida,teritoriul sau este revendicat de mai multe state si anume:Franta,Argentina,Australia,Norvegia,Marea Britanie.
In 1989 a fost semnat la Paris un tratat prin care s-a hotarat pastrarea Antarcticii ca patrimoniu comun al umanitatii.
3.Problema stramtorilor si a canalelor
-Stramtoarea Gibraltar care permite accesul din Marea Mediterana in oceanul Atlantic.
-Stramtorile Bosfor si Dandanele
-Stramtoarea Ormuz permite accesul vaselor din Golful Persic spre oceanul Indian
-Stramtoarea Bering permite accesul din oceanul Pacific in oceanul Artic
-Stramtoarea Malacca este situata in apropierea statului Singapore.
-Canalul Panama face legatura intre oceanele Atlantic si Pacific.
-Canalul De Suez face legatura intre Marea Mediterana si Marea Rosie.
4.Globalizarea este un proces de crestere a interdependentelor dintre state, de extindere si de adancire a legaturilor de natura economica,politica,sociala si culturala dintre state,avand drept implicatie faptul ca problemele devin tot mai curand globale decat nationale,cerand o solutionare globala.
Principalul avantaj al globalizarii il constituie faptul ca orice inovatie de natura tehnologica,economica,culturala,poate devenii bun comun al intregii omeniri.

Dinamica populatiei si bilantul natural al populatiei

Dinamica populatiei reprezinta tatalitatea modificarilor care au loc in numarul,structura si repartitia populatiei intr-un anumit teritoriu,intr-un anumit interval de timp.
Dinamica populatiei se extinde din bilantul natural sau prin sporul natural al populatiei.

Bilant natural-Diferenta dintre natalitate si mortalitate,exprimata in valori absolute sau relative pentru un anumit interval de timp;se mai numeste si spor natural.
Mortalitate-numarul sau proportia deceselor dintr-o populatie intr-un interval de timp.
Natalitatea-Numarul sau proportia nasterilor care au loc intr-o populatie,intr-un anumit interval de timp.

Natalitatea se calculeaza raportand numarul nascutilor vii dintr-un an la 1000 locuitori,iar mortalitatea se calculeaza raportand numarul persoanelor decedate intr-un an la 1000 locuitori.
Mortalitatea extrem de ridicata in trecut a scazut semnificativ,datorita progresului igienei,medicinei si datorita cresterii nivelului de trai.Cele mai mari valori se inregistreaza in tarile africane,datorita saraciei,foametei si malnutritiei.
Lipsa apei,a igienei si a asistentei medicale,determina in tarile africane,mentinerea unor valori ridicate ale valorilor volnavilor de :
-Lepra
-SIDA
-Malarie
Tarile dezvoltate nu au nici ele valori reduse ale mortalitatii,fenomen explicat prin imbatranirea populatiei.
Aceasta se petrece datorita natalitatii din ce in ce mai reduse si sperantei de viata tot mai mare.
Natalitatea a scazut in ultimii ani in mod constant,datorita emanciparii femeii si politicii de limitare a nasterilor practicate de unele state suprapopulate.
Astfel tarile dezvoltate prezinta valori scazute ale natalitatii,in vreme ce statele foarte sarace prezinta valori foarte mari ale acestui indicator.
Sporul natural prezinta valori mari si foarte mari in tarile in curs de dezvoltare(datorita natalitatii ridicate si mortalitatii in descrestere).
Statele dezvoltate cu natalitate redusa au sporuri naturale foarte mici si chiar negative.

Mobilitatea teritoriala a populatiei

Reprezinta totalitatea deplasarilor unei populatii cu sau fara schimbarea domiciliului stabil,indiferent de durata absentei din localitatea de origine.
Categorii de populatii implicate in migratie:
a)Populatia migratoare este cea care isi schimba odata cu locul de munca si domiciliul stabil.
b)Populatia navetista este populatia care se deplaseaza de la domiciliu catre locul de munca aflat intr-o alta localitate.Deplasarea se poate realiza zilnic,saptamanal sau mai rar,neimplicandu-se si schimbarea domiciliului.
c)Populatia sezoniera este populatia care se deplaseaza pentru munca sau pentru petrecerea vacantelor intr-o anumita perioada a anului.
Clasificarea migratiilor:
a)Dupa numarul persoanelor implicate exista migratii individuale si colective.
b)Dupa durata deplasarii exista migratii temporare si definitive.
c)Dupa locul de destinatie exista migratii interne si internationale.
Migratiile interne se realizeaza in interiorul granitelor unui stat.
Exodul rural reprezinta deplasarea definitiva a unei parti din populatia rurala catre orase.
In tarile dezvoltate,exodul rural a inceput in urma cu 150 de ani si in prezent se afla intr-o stare finala.
Exodul rural determina in aceste state diminuarea si imbatranirea populatiei rurale si intinerirea celei urbane.In ultimii ani se observa un fenomen invers al exodului rural(populatia marilor orase se deplaseaza dinspre centru spre marginile orasului sau spre orasele mai mici din imprejurimi.In statele putin dezvoltate,exodul rural are o amploare deosebita datorita saraciei,suprapopularii unei zone,inegalitatile legate de repartitia terenurilor arabile.
Migratiile interne prezinta ca forme temporare naveta,deplasarile de week-end si deplasarile din vacante.
Migratiile internationale reprezinta deplasarea populatiei in afara granitelor statului.
Principalele arii de imigrare actuale sunt:
a)SUA si Canada(primesc migranti din America Latina,mai ales Mexic,si din Asia)
b)Europa Occidentala primeste migranti in special din Europa de Sud,Africa de Nord.
c)Australia si Noua Zeelanda primesc migranti mai ales din Europa.
Alte tari spre care se indreapta fluxuri importante de migranti sunt:Japonia,Brazilia,Argentina,Africa de Sud si tarile producatoare de petrol din Orientul Mijlociu.
In cadrul migratiilor internationale se disting:
a)Refugiatii,persoane obligate sa isi paraseasca tara de origine datorita persecutiilor religioase,etnice,politice,datorita razboaielor,etc.
Ei se indreapta mai ales spre tarile vecine.
b)Exodul creierelor reprezinta migrarea persoanelor cu calificare superioara din tarile sarace spre cele bogate.
c)Muncitorii straini reprezinta in general forta de munca cea mai ieftina si pacura sociala cea mai saraca in tarile care ii primesc.

Evolutia Populatiei

Evolutia numerica a populatiei este conditionata la nivel mondial de raportul dintre natalitate si mortalitate,adica sporul natural.La nivel local sau regional sporului natural i se adauga sporul migratoriu.
Sporul migrator este reprezentat de diferenta dintre numarul imigrantilor si cel al emigrantilor calculata intr-un an la 1000 de persoane.In urma cu 2000 de ani,populatia Terrei era apreciata la circa 300 milioane de oameni.In prezent populatia depaseste 6 miliarde de persoane,timp de 1800 de ani cresterea populatiei a fost extrem de lenta,inregistrandu-se chiar regrese datorate epidemiilor si razboaielor.
Sfarsitul secolului al XVIII-lea marcheaza inceputul unei cresteri din ce in ce mai accelerate a numarului de locuitori,odata cu progresul economic datorat revolutiei industriale.
Primul miliard de locuitori s-a atins in anul 1830,al 2-lea miliard in 1920,iar al 6-lea miliard in 2000.Aceasta crestere spectaculoasa a populatiei intr-un rastimp,in cateva zeci de ani este cunoscuta sub numele de Explozie Demografica.
Ea nu se produce in toate tarile in acelasi timp,in unele state s-a incheiat deja(tarile Europei sau Japonia),in timp ce in altele se afla la inceput.

Teoria tranzitiei demografice

Incearca sa explice procesul de crestere numerica a populatiei prin prisma experientei statelor dezvoltate care au parcurs toate etapele acestei tranzitii:
a)Stadiul initial se caracterizeaza prin natalitate ridicata si mortalitate ridicata.Sporul natural este foarte redus sau negativ.Acest stadiu este caracteristic perioadei preindustriale slab dezvoltate(in prezent toate statele au depasit acest stadiu).
b)Prima faza a tranzitiei demografice se caracterizeaza prin natalitate ridicata si mortalitate in scadere.Avand in vedere ca scaderea mortalitatii se face foarte lent si sporul natural se afla intr-o crestere usoara.
State aflate in prezent in acest stadiu(Indonezia,Nigeria)
c)A doua faza a tranzitiei demografice se caracterizeaza prin natalitate ridicata si mortalitate scazuta,astfel incat sporul natural explodeaza.State aflate in prezent in acest stadiu:Brazilia si Mexic.
d)A treia faza a tranzitiei demografice se caracterizeaza prin natalitate in scadere si mortalitate redusa.Sporul natural se afla in declin.State aflate in prezent in acest stadiu:China si Argentina.
e)Sfarsitul tranzitiei se caracterizeaza prin natalitate redusa si mortalitate redusa.Sporul natural este foarte scazut si chiar negativ.State aflate in prezent in acest stadiu:Japonia si Statele Europene.
Estimari privind evolutia demografica a celor mai populate state in prezent:
1)Inversarea pozitiei Chinei si Japoniei.
2)Scaderea populatiei in Federatia Rusa si Japonia,si cresterea spectaculoasa a populatiei in state precum:Pakistan,Etiopia,Nigeria,Egipt.

Tipuri de medii de viata

1.Mediul padurii ecuatoriale este caracteristic:Bazinului fluviului Congo si litoralului golfului Guineea,Bazinului fluviului Amazon din America de Sud,Indoneziei,Sudului Arhipelagului Filipinelor.
Climatul se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale ridicate in tot cursul anului (25-30 grade C),precipitatii medii anuale care depasesc 2000 mm si sunt repartizate uniform de-a lungul anului.Vanturile lipsesc,fiind caracteristice doar miscari ascendente ale aerului.
Vegetatia este luxurianta,arborii sunt stratificati pe 3 etaje,cei mai inalti ajungand la 60m.
Specii de arbori din padurea ecuatoriala :Mahon,Acaju,Abanos,Arborele de cafea,Arborele de cauciuc.Peste 1500 de specii de palmieri dintre care palmierul de ulei si de cocos.
De-a lungul tarmurilor joase afectate de maree se dezvolta padurea de mangrove.
Solurile sunt lateritice,lipsite de fertilitate.
Impactul antrofic s-a intensificat dupa al 2-lea razboi mondial si este reprezentat de incendieri si defrisari pentru obtinerea de terenuri agricole,pentru drumuri sau pentru utilizarea lemnului in industrie.

Mediul padurilor musonice

Este specific Asiei de Sud si Sud-Vest si este generat de existenta vanturilor musonice.Acestea bat 6 luni pe an dinspre oceanul Indian catre Sudul si Sud-Estul Asiei,si 6 luni dinspre continent spre ocean.
Musonul de vara genereaza cantitati mari de precipitatii care pot depasii 10.000 mm/an,provocand inundatie.
Musonul de iarna este un vant rece si uscat.Vegetatia este reprezentata de paduri mai deschise si mai luminoase decat cele ecuatoriale.Arborii cei mai inalti nu depasesc 35 m inaltime.Luminozitatea mai mare permite dezvoltarea unui strat inferior de arbori mici si arbusti densi ce alcatuiesc jungla.
Specii de arbori:Abanos,Bambus,Teck,Palmier de zahar.
In sezonul secetos arborii isi pierd frunzele.
Fauna e reprezentata de Elefantul indian,Rinocerul cu un corn,Tapir,diverse specii de maimute.
Solurile sunt tot lateritice.
Impactul antropic dureaza de mii de ani,iar presiunea umana este foarte mare datorita densitatii ridicate a populatiei.

Mediul Savanei

Este specific unor podisuri intinse din Africa,America de Sud,India,Indochina si Australia.
Clima se caracterizeaza prin alternanta unui sezon ploios si a unuia secetos.
Vegetatia este reprezentata de arbori si arbusti grupati in palcuri si ierburi inalte de 3-4 m.
Cele mai frecvente ierburi sunt:
-Iarba elefantilor.
-Imperata
Arbori:Palmierul de Savana,Acacia,Baobaul(in Africa)
In Brazilia sunt caracteristici Cactusii candelabru,iar savana poarta numele de Caatinga.
Fauna.
In Africa:Girafa,Zebra,Ghepardul,Leopardul,Leul,Strutul,Crocodilul.
In America de Sud:Puma,Strutul nandu.
In Australia:Pasarea Emu,Cangurul,Lupul marsupial.
In Asia de Sud-Est:Hiena,Pantera,Elefantul indian,Cobra,Piton.
Impactul antropic este caracterizat de defrisari,incendieri ale ierburilor uscate,practicarea sezoniera a agriculturii cu tehnici primitive care au redus fertilitatea solului.

Raspandirea populatiei pe glob

Factorii care influenteaza raspandirea populatiei pe glob sunt:
-de natura istorica si sociala;
-demografici;
-economici;
-naturali.
Factorii naturali includ relieful,clima,reteaua hidrografica,solurile.
Campiile,platourile si regiunile colinare joase,vaile marilor fluvii,regiunile litorale,au fost din totdeauna favorabile nasterii civilizatiilor si concentrarii populatiilor.Din punct de vedere climatic,cele mai favorabile zone sunt cele cu climat temperat si subtropical(mediteranean).
Exista insa si exemple care demonstreaza faptul ca influenta climei nu este decisiva.Ex:Amazonia aflata in zona climatului ecuatorial are un numar foarte redus de locuitori,spre deosebire de Indonezia,situata tot in zona ecuatoriala care este a 4-a tara din lume ca numar de locuitori.
Importanta pentru concentrarea populatiei in anumite zone prezinta si altitudinea reliefului si apropierea de zonele litorale.Aproape jumatate din populatia planetei traieste in regiuni joase cu altitudine sub 200m.
Factorii Istorici si Sociali.
Includ migratiile,razboaiele,epidemiile.Ex:Comertul cu sclavi a dus la cresterea numarului populatiei in America si scaderea acestuia in regiunile de coasta ale Africii.
Factorii Demografici.
Se refera la sporul migratoriu si sporul natural.E:Statele cu un spor natural ridicat si spor migratoriu redus inregistreaza cele mai mari cresteri ale numarului populatiei (India sau Pakistan)
Factorii economici.
De-a lungul timpului,populatia s-a stabilit in zonele cu potential agricol ridicat,zonele cu resurse bogate de subsol pe acele marilor fluvii sau in regiunile litorale.Si in prezent,zonele dezvoltate din punct de vedere economic atrag persoane din regiunile mai putin dezvoltate.
Densitatea populatiei reprezinta raportul dintre numarul populatiei si suprafata teritoriului pe care aceasta o acupa.Se exprima in locuitori pe km2.
La nivel mondial valoarea medie este de 47 de locuitori pe km2.
Peste 90% din populatia planetei traieste in emisfera nordica.In 4 areale cu concentrare mare a populatiei:Asia de Est si Sud-Est,Asia de Sud(India),Europa Occidentala,Nord-Estul S.U.A si Sud-Estul Canadei.
State cu densitate foarte mare a populatiei si suprafata foarte mica:Singapore(peste 6000 loc pe km2),Monaco(peste 16.000 loc pe km2.
State cu densitate foarte redusa datorata suprafetelor foarte mari sau conditiilor naturale nefavorabile:Rusia(9 locuitori pe km2),Australia(2 locuitori pe km2).

Structura populatiei

1.Structura rasiala
Se considera ca actualele rase s-au individualizat in urma cu aproximativ 50.000 de ani.
Principalele trasaturi ale acestora reprezinta adaptari la diverse medii de viata.
Rasa este definita ca un grup uman numeros individualizat pe baza unor trasaturi comune:culoarea pielii,forma ochilor,nasului,capului,tipului de par,etc.
Rasele de baza se considera a fi rasa alba sau europoida,majoritara in Europa.America si Australia,rasa galbena sau mongoloida.(95% dintre reprezentantii ei traind in Asia),tot rasei galbene ii apartin Amerindienii si Eschimosii.Rasa neagra sau ecuatoriala(a aparut in Africa de Nord,insa in prezent cei mai multi dintre reprezentanti traiesc la Sud de Sahara si in America.Tot rasei negre ii apartine si populatia australoida care traieste in Australia,Oceania si Asia de Sud-Est.
O mare parte din populatia actuala este rezultatul amestecului diferitelor rase si poarta numele de populatie metisata.

Structura etnica
Etnia este un grup uman aflat in diverse stadii de formare,de la trib pana la natiune.
O etnie presupune o limba vorbita comuna,traditii,religii si aspiratii comune.Ea sta la baza formarii unei natiuni,insa exista si natiuni formate prin asocierea mai multor etnii.
Natiunea reprezinta o forma evoluata a etniei,este constituita dintr-un grup uman,ai carei membrii au o cunostinta nationala proprie si se simt atasati de un anumit teritoriu.
In prezent,natiunile sunt organizate in state independente.Exista si exceptii.Ex:Laponii,Romii(Constituie minoritati etnice in cadrul altor state).

Structura lingvistica
In prezent exista circa 3000 de limbi vorbite pe glob si 7.000 de dialecte.Cele mai utilizate limbi sunt:Chineza,Engleza,Hindi si Spaniola.

Structura pe sexe
In majoritatea statelor se observa preponderenta la grupele de varsta tinere a populatiei masculine,in raport cu cea feminina(la 100 de persoane de sex feminin se nasc 105 persoane de sex masculin).Acest raport se modifica in timp,in favoarea femeilor din cauza ca la aceeasi grupa de varsta mortalitatea masculina este mai mare.

Structura pe grupe de varste
Este pusa in evidenta de o reprezentare grafica numita Piramida Varstelor.
Baza piramidei reprezentata pe grupele de varsta tinere pana in 20 ani.
Grupa adulta cuprinde persoanele cu varsta intre 20 si 60 ani,iar varful piramidei este reprezentat de grupele varstnice de peste 60 de ani.
In cazul statelor dezvoltate populatia este imbatranita ,fapt pus in evidenta de o piramida cu baza ingusta din cauza natalitatii scazute si trunchiului si varful piramidei latite.
In cazul statelor slab dezvoltate ,piramida varstelor are forma de triunghi,adica o baza lata din cauza natalitatii ridicate si un varf ascutit din cauza sperantei de viata reduse si a mortalitatii crescute.

Structura profesionala
Sectorul primar cuprinde agricultura si mineritul.
Sectorul secundar cuprinde industria si constructiile,iar sectorul tertiar sau al serviciilor cuprinde:turism,comert,transporturi,invatamant,sanatate,cultura,etc.
Statele slab dezvoltate au majoritatea populatiei ocupate in agricultura,atingand chiar 80-90%.
In statele dezvoltate,dupa ce  au parcurs perioada in care domina sectorul secundar,se afla in prezent intr-o faza in care domina sectorul serviciilor.

Urbanizarea,Dinamica urbana si Explozia urbana.

Explozia urbana  reprezinta cresterea numerica a oraselor si a dimensiunilor demografice,intr-un ritm accelerat.
Urbanizarea reprezinta tendinta sistemelor de asezari de a avea caracteristice urbane,prin cresterea calitatii habitatului de locuire,prin transformarea unor asezari rurale in orase si prin extinderea teritoriala a oraselor.
Dinamica urbana semnifica transformarea teritoriala,demografica si functionala a teritoriului unui oras intr-un anumit interval de timp.
In statele dezvoltate,urbanizarea si-a incetinit ritmul,datorita faptului ca majoritatea acestor state cu ponderi ale populatiti urbane ce depasesc 70-80%.
Cele mai mari ponderi ale populatiei urbane se inregistreaza in Europa de Vest(peste 80%)si America de Nord(76%).In schimb in statele slab dezvoltate din America Latina si Africa,populatia urbana a crescut in ultimii 60 de ani de 16 ori,iar in statele din Africa de 9 ori.

Cauzele exploziei demografice:
-Cresterea accelerata a populatiei globului ;
-Industrializarea;
-Mecanizarea agriculturii ce a eliberat o cantitate insemnata de forta de munca,aceasta indreptandu-se catre mediul urban;
-Extinderea teritoriala a unor centre urbane care au inglobat si asezarile rurale din jur,aparitia de noi orase,de regula prin transformarea in centre urbane a unor asezari rurale.

Forme de aglomerare umana

Principalele forme de aglomerare sunt:
-Locuinta umana;
-Grupul de locuinte;
-Satul;
-Gruparile teritoriale;
-Orasul propriu-zis;
-Aglomeratia urbana;
-Micro-regiunea urbana;
-Conurbatia;
-Metropola;
-Megalopolis.
Locuinta individuala reprezinta forma elementara de populare a unui habitat.
Grupul de locuinte ocupa un spatiu limitat.Oamenii apartin frecvent aceleiasi familii.
In Romania aceste grupuri de locuinte poarta numele de Cranduri sau Catune.
Satul reprezinta o structura mai coerenta de gospodarie,avand un perimetru mai bine individualizat.In Romania,unele sate situate la distante mici formeaza unitati administrative numite Comune.
Gruparile teritoriale reprezinta forme intermediare intre sat si oras(Comunele suburbane).
Orasul propriu-zis este forma initiala a habitatului urban,prezinta limite bine precizate.In aceasta categorie sunt incluse orasele mici si mijlocii.
Aglomeratia urbana este formata din orasul propriu-zis si zona sa suburbana cu care intretine stranse relatii economice.
Dezvoltarea orasului a dus la aparitia unor orase satelit in zona sa suburbana.
Orasele satelit sunt:orase mici si mijlocii,aflate in vecinatatea unui oras important.Orasele satelit au rol de cazare a fortelor de munca.De asemenea folosesc dotarile social-culturale in comun.
Influenta orasului principal se simte de obicei de la o distanta de 50-60 km.
Micro-regiunea urbana reprezinta un ansamblu de orase de diferite marimi,de regula,orase mici si mijlocii,precum si asezari.Toate au administratie proprie si sunt situate de obicei in depresiuni de-a lungul unor vai sau de-a lungul unor cai de comunicatie.De ex:orasele din depresiunea Petrosani,orasele de pe Valea Prahovei,Micro-regiunea urbana Galati-Braila situata pe Dunare.
Conurbatia
Reprezinta 2 sau mai multe orase apropiate avand  un profil functional asemanator,se pot contopi formand un singur spatiu urban numit conurbatie.Chiar daca cele 2 orase isi pastreaza structurile administrative,devine imposibil sa deosebesti vechile limite ale acestora in teritoriu.Ex de conurbatie:Osaka-Kobe(Japonia).
Metropolele reprezinta orase de mari dimensiuni care depasesc un milion de locuitori si prezinta importanta economica,sociala si culturala deosebita.
Impreuna cu orasele satelit formeaza arii metropolitane asemanatoare aglomeratiilor urbane,dar de dimensiuni mult mai mari.Ex:Bucuresti,Paris,Londra,Moscova.
Megalopolis reprezinta arii urbanizate uriase,extinse pe zeci de mii de km patrati,avand o populatie de zeci de milioane de locuitori.Sunt formate din mai multe metropole numite poli de crestere din numeroase orase mici si mijlocii,iar suprafetele rurale sunt reduse sau lipsesc.
S-au format prin extinderea pe orizontala a metropolelor si conurbatiilor,care s-au unit si au ajuns sa functioneze ca un sistem polinuclear.Cele mai mari sunt:Boswash,Tokaido,Megalopolisul Brazilian,Megalopolisul European.

Asezarile rurale si urbane

Asezarile rurale pot avea urmatoarele functii:
-Functie agricola(majoritatea locuitorilor lucreaza in agricultura.Satele cu functie agricola sunt de mai multe tipuri:cerealiere,viticole,pomicole,zootehnice,legumicole,etc)
-Functia agricola si industriala(majoritatea locuitorilor lucreaza in agricultura,dar si in industria de prelucrare a produselor agricole,industria de prelucrare a lemnului sau industria extractiva.)
-Functia agricola si de servicii(majoritatea locuitorilor lucreaza in agricultura,iar satele respective pot fi noduri de comunicatie sau pot dispune de baze de tratament balnear.)
-Functia mixta(locuitorii satelor respective au diverse ocupatii,fara ca vreuna dintre acestea sa predomine.)

Functiile asezarilor urbane:
-Functia comerciala(in principiu,orice oras exercita activitate comerciala,aceasta intrand in definitia unei asezari urbane.Multe orase s-au nascut din activitati comerciale cum sunt:targurile pentru schimbul produselor sau porturile dezvoltate pe seama marfurilor aduse din afara.)
Tipuri de porturi:
-porturi care deservesc bazine carbonifere.Ex: Cardiff.
-porturi care deservesc bazine petroliere.Ex:Rass Tannurah
-porturi care deservesc bazine miniere.Ex:Narvi
-porturi specializate in traficul cafelei.Ex:Santos
-porturi specializate in traficul lemnului.Ex:Arhanghelsk
-porturi specializate in traficul pestelui.Ex:Rejkjavik
-porturi specializate in traficul arahidelor.Ex:Dakar
-Functia de servicii
Majoritatea populatiei este implicata in domeniile:al transporturilor,cultural,sanatate,etc.Ex:
a)Orasele spital(Clermont in Franta),se afla cel mai mare spital de psihiatrie din Franta,are aproximativ 6000 locuitori,din care circa 2000 sunt angajati ai spitalului.
b)Orasele sanatoriu sunt localizate in zone adapostite,insorite,umiditate scazuta,in zona litorala sau in zone de munte.
c)Orasele noduri de comunicatie.Ex:Faurei,Tecuci,Sulina.
-Functia industriala
Orasele cu functie industriala se clasifica in orase specializate in extractia materiilor prime (Petrosani) si orase specializate in prelucrarea materiilor prime(Resita)
-Functia culturala
Exista 3 categorii de orase:
a)Orase universitare.Ex:Oxford,Cambridge,Uppsala(Suedia),Bologna(Italia)
b)Orase ale festivalurilor si concerturilor.Ex:Salzburg(Austria)
c)Orasele muzeu.Ex:Florenta,Venetia,Sevilla,Dijon.
-Functia religioasa:Ierusalim(Israel),Mecca(Arabia Saudita),Islamabad(Pakistan).
-Functia administrativa si politica
Este caracteristica oraselor care indeplinesc functie de coordonare,a activitatilor social-ecologice dintr-o anumita zona.Ex:Camberra,Astana(Kazahstan),Brasilia.
-Functia agroindustriala
Este caracteristica oraselor mici si foarte mici(Costesti,Topoloveni)
-Functia complexa
Toate marile orase ale lumii au functie complexa,reunind mai multe functii dintre cele mentionate anterior.Ex:Bucuresti,Madrid,Sidney.

Structura functionala a asezarilor omenesti

Structura functionala se refera la stabilirea in perimetrul unui localitati a unor spatii in care dispunerea edilitara are un anumit aspect,iar activitatile economice sunt caracteristice fiecarei zone.
Structura asezarilor rurale:
-Tipurile de sate caracteristice zonei montane sunt:
a)Satele stup
b)Casele lipite de versantii muntilor
c)Sate specifice Sudului Europei.
-Sate risipite cu gospodariile despartite prin pasuni si palcuri de padure
-Satele compacte cu casele lipite una de cealalta specifice zonelor depresionare
In zonele de deal si podis exista 2 tipuri de sate:
a)Satele rasfirate cu gospodariile grupate pe catune,despartite prin vii,livezi,terenuri arabile.
b)Satele drum sau liniare cu gospodariile dispuse de o parte si de alta a vailor si a drumurilor pe distante mari.In zona de campie,specifice sunt satele adunate cu gospodariile apropiate,dispuse de-a lungul unui drum principal si pe cateva ulite laterale.

Structura functionala a asezarilor urbane

In cadrul unei asezari urbane se deosebesc:zone rezidentiale,industriale,de transport si de agrement.
Zonele rezidentiale cuprind:cladirile de locuinte si institutiile social-culturale.
Zonele industriale cuprind obiective industriale situate fie in vatra orasului(cele vechi),fie la periferia orasului.
Zonele de transport includ arterele rutiere,marile intersectii,spatiile destinate metroului,garilor,aeroporturilor,etc.
Zonele de agrement includ spatiile verzi si suprafetele ocupate de ape.

Peisajele rurale

Sunt teritorii geografice in care locuitorii satelor au transformat modul natural,adaugandu-i dotari edilitare,terenuri arabile,livezi,podgolii,pasuni,etc.
Activitatea de baza a majoritatii locuitorilor este agricultura.Peisajele rurale se diferentiaza in functie de conditiile naturale(relief,clima,retea hidrologica,etc) si in functie de factori antropici(Ex:gradul de dezvoltare economica).
In Europa centrala si de Vest,unde nivelul de trai este ridicat,peisajele rurale se apropie de cele din mediul urban.Sunt specifice satele targuri numite Burguri,care prezinta functii comerciale.
In nordul continentelor Europa,Asia si America de Nord,sunt caracteristice satele mici ,dispersate printre paduri si lacuri.
In Asia,acolo unde peste 65% din populatie traieste in mediul rural,exista mai multe tipuri de sate:
-Sate mari in zonele joase din India si China cu vechi traditii culturale,cu contur divers,grupate pe catune.
-Sate liniare,de-a lungul vailor,unde se practica cultura orezului.
-Sate mici cu locuinte risipite,avand ca functie cresterea animalelor in zonele inalte,cum este Tibetul sau in podisurile semidesertice din centrul continentului cum este Gobi.
Europa Mediteraneana prezinta sate mari cu locuinte dese,construite din piatra si lemn.Acestea prezinta un nucleu aglomerat la baza  versantilor si au un grad din ce in ce mai mare de dispersie,pe masura ce altitudinea creste.
In America de Sud sunt caracteristice grupuri de colibe,care au forma conica,construite din paie si lut.
In Africa,in nordul continentului (in valea Nilului si Muntii Atlas) exista sate de mici dimensiuni cu locuinte circulare.
In Africa centrala,satele sunt dispersate,formate din colibe construite din trestie.
In Africa de Sud,satele au forma semicirculara,locuintele sunt cilindrice si au acoperisuri conice.
In Australia exista sate ferma si sate rezervatii(acestea din urma sunt locuinte de bastinasi) si sunt situate in centrul continentului.

Planul Orasului

Planul orasului cuprinde elemente esentiale ale unei asezari urbane,reduse la scara,selectionate si redate prin elemente conventionale.
Planul,cuprinde,de obicei,reteaua de strazi,principalele intersectii,denumirea cartierelor,pietile principale,zonele industriale,zonele cu spatii verzi,etc.
1)Planul rectangular
2)Planul Radiar-concentric
3)Planul Polinuclear
4)Planul Liniar
5)Planul Semicircular

Planul rectangular
Reteaua stradala se intretaie in unghiuri drepte,iar cladirile au forme paralelipipedice.Ex:Orasele Nord-Americane,din Europa:Torino,Buenos-Aires,Montreal.
Planul radiar-concentric
Strazile principale sunt dispuse concentric in jurul unui nucleu central,iar din acest nucleu se desprind alte strazi orientate radiar.Ex:Bucuresti,Paris,Milano.
Planul polinuclear
Orasul are mai multe "Centre" care sunt unite prin bulevarde largi.Ex:Timisoara,Budapesta,Praga,Berlin.
Planul liniar sau Oras strada
Orasul se dezvolta de-a lungul unei artere de circulatie principale,din care se desprind lateral strazi mai mici.Ex:Topoloveni
Planul semicircular
Imbina dezvoltarea liniara,determinata de un element natural.Ex:Tarmul marii cu dezvoltarea radiara si concentrica,Braila,Chicago,Bordeaux.
Dezvoltarea orasului se face in functie de factori restrictivi si favorizanti:
-Vaile,tarmul marilor sau al lacurilor,zonele seismice,zonele cu eruptii vulcanice.
Factori favorizanti:
-resurse de petrol;
-soluri fertile,etc.

Amenajarea locala si regionala

Amenajarea teritoriului se refera la realizarea unui complex de dotari in spatiul urban si rural,menite a creste calitatea vietii populatiei.
Principalele obiective ale amenajarii teritoriale sunt:folosirea eficienta a spatiului,descongestionarea unor zone suprapopulate,reducerea exodului rural,conservarea mediului natural,colonizarea de noi spatii.

Amenajarea spatiului urban.
In mod ideal,reteaua de orase dintr-un stat se ierarhizeaza astfel:
-Metropole-capitala a caror sfera de influenta se extinde asupra intregii tari (Bucuresti).
-Capitale regionale-sunt orase mari care constituie poli de dezvoltare a regiunilor din care fac parte(Iasi,Craiova,Timisoara,Cluj-Napoca,Constanta)
-Centre de echilibru-acestea sunt orase mijlocii cu o arie de influenta mai redusa decat cea a capitalelor regionale.(Pitesti,Vaslui,Targu-Mures.)
-Centre de influente locale-acestea sunt orase mici care anima doar spatiile rurale inconjuratoare(Topoloveni,Costesti)
In tarile subdezvoltate,ierarhia urbana este incompleta,orasele sunt rare,neorganizand viata regiunilor in care se afla.
In schimb,in statele dezvoltate,dezvoltarea oraselor este armonioasa si controlata prin planurile de urbanism.Exista insa si orase care s-au dezvoltat exagerat.(Londra,Paris,New York).Marea Britanie este prima tara care a hotarat descongestionarea capitalului prin construirea,incepand cu 1946,a unor orase nor in jurul Londrei.
In urmatorii 10 ani,in aceste orase s-au mutat peste 200.000 de londonezi.

Amenajarea spatiului rural
Cea mai mare resursa in mediul rural este pamantul.In functie de forma de proprietate asupra pamantului (in mediul ruralexista societati omogene si societati ierarhizate.Societatile sunt omogene in cazul in care pamantul este proprietate comuna,insa in majoritatea tarilor,proprietatea individuala a dus la aparitia de mari proprietari si tarani care dispun sau nu de o suprafata redusa de teren (este tipic cazul Americii Latine)
Parcelarea excesiva a terenurilor dauneaza productivitatii,facand nerentabila achizitionarea de masini agricole,ingrasaminte si pesticide.
In tarile dezvoltate,descongestionarea oraselor prin mutarea unora dintre locuitorii acestora in satele aflate in apropiere,are efecte benefice in privinta amenajarii teritoriului,satele respective beneficiind de retele de termoficare,electrificare,canalizare,etc.
Capitale Regionale:Iasi,Bacau,Galati,Braila,Constanta,Ploiesti,Craiova,Timisoara,Oradea,Cluj-Napoca,Brasov.

Clasificarea resurselor naturale

Exista mai multe criterii in functie de care sunt clasificate resursele naturale :
1.Criteriul locului de provenienta
a)Resurse extraatmosferice si atmosferice:energia solara,energia eoliana.
b)Resurse ale litosferei:minereurile,combustibil fosil,roci de constructie.
c)Resurse ale hidrosferei:
-Resurse ale oceanului planetar:energia valurilor,mareelor,substantelor minerale dizolvate in apa.
-Resurse ale apelor continentale:apele subterane folosite pentru alimentarea cu apa potabila a localitatilor,apele raurilor si fluviilor folosita ca resursa energetica.
d)Resurse ale biosferei:acestea sunt de natura animala si natura vegetala.
2.Dupa criteriul modului de folosinta exista:
a)Resurse energetice:forta apei,forta vantului,combustibilii fosili,lemnul,energia geotermala.
b)Resurse care constituie materie prima pentru industrie:lemn,resurse minerale utile,unele gaze din componenta atmosferei.
c)Resurse alimentare:sunt de natura vegetala,animala si minerala.
3.Dupa criteriul durabilitatii exploatarii avem:
a)Resurse inepuizabile:energia solara,energia eoliana.
b)Resurse epuizabile:
-Neregenerabile:resursele energetice si minerale pentru refacerea carora sunt necesare zeci si sute de milioane de ani.
-Regenerabile:lemnul.
4.Dupa criteriul locului de folosinta,exista:
a)Resurse transportabile:apa,lemnul,substantele minerale.
b)Resurse netransportabile:solul,energia eoliana,energia valurilor,energia curentilor,etc.

Resursele extraatmosferice

Soarele reprezinta cea mai puternica sursa de energie.Cantitatea de energie solara receptionata de suprafata terestra este repartizata neuniform,astfel incat cele mai mari cantitati de radiatie globala se inregistreaza in regiunile tropicale (peste 180kilocalorii pe cm2/an).In zona calda valorile radiatiei solare variaza intre 140 si 180 kcal pe cm2/an (fiind mai mare in regiunile continentale si in aproprierea celor doua tropice si mai mici in regiunile oceanice si in apropierea ecuatorului).
In zonele temperate ,radiatia globala este de 80-140 kcal cm2/an,iar in zonele reci sub 80 kcal cm2/an.
In concluzie,valorile radiatiei globale variaza datorita formei pamantului si repartitiei inegale a nebulositatii.
In prezent exista mai multe metode de conversie a energiei solare in energie de alta natura:mecanica,electrica,termica etc.

Prima metoda:
-Bioconversia reprezinta transformarea naturala a energiei solare in biomasa.Energia solara s-a transformat de-a lungul erelor geologice prin procesul de fotosinteza in masa vegetala.
A doua metoda:
-Conversia energiei solare in energie termica se realizeaza prin intermediul unor captatoare solare care concentreaza caldura asupra unor recipiente cu apa.Apa este incalzita si transformata in abur,iar aburul respectiv este utilizat pentru incalzirea locuintelor si a serelor,este utilizat de catre instalatiile de desalinizare a apei marine sau de catre centralele termoelectrice.
A treia metoda:
-Conversia energiei solare in energie electrica se face in mod direct prin intermediul celulelor fotovoltaice (acestea sunt panouri solare cu siliciu).
Desii au randament ridicat,tehnologia este costisitoare,astfel incat metoda este folosita doar pentru alimentarea unor instalatii de pe sateliti,nave cosmice,relee de televiziune etc.

Resursele Hidrosferei

Resursele oceanului planetar
Oceanul planetar constituie cea mai importanta sursa de umiditate pentru atmosfera.De asemenea este sursa de substante minerale,energie,apa potabila si hrana.
In apa oceanului planetar sunt dizolvate in medie 35 de g de saruri in fiecare litru de apa.Predomina clorura de sodiu.De asemenea se gasesc toate elementele chimice,printre care hidrogenul (care prezinta importanta din punct de vedere energetic,nichel,mangan,aluminiu,fier.)
Diferentele de temperatura ale apei pe verticala,precum si miscarile apei (mai ales mareele) constituie surse de obtinere a energiei electrice.In urma desalinizarii,apa oceanului planetar poate fi utilizata ca si apa potabila,tehnologia este insa foarte scumpa si este eficienta mai ales in statele care utilizeaza in acest scop energia solara.(Emiratele Arabe Unite,Arabia Saudita,Cuveit.)
Masa vegetala a oceanului planetar este mai saraca decat a uscatului,in schimb masa animala este mult mai bogata.Cele mai bogate zone in peste sunt in apropierea tarmurilor,pe platformele continentale,acolo unde se intalnesc curentii calzi cu cei reci.Algele sunt utilizate in alimentatia omului ca materie prima in industrie,ca furaj pentru animale si ca ingrasamant pentru agricultura.
Resursele apelor continentale
Apele continentale sunt utilizate pentru:
-Obtinerea energiei electrice
-Irigatii
-Pescuit
-Navigatie
-In industrie
-Pentru alimentarea cu apa a localitatilor

Resursele biosferei

Resursele vegetale sunt utilizate ca si sursa de hrana,material de constructii si combustibil.
Cele mai compacte areale forestiere sunt in padurea intertropicala din America de Sud (bazinul fluviului Amazon) si in Africa (bazinul fluviului Congo),precum si Taigawa din nordul continentelor (Europa,America de Nord si Asia).
Padurea intertropicala este alcatuita din specii valoroase din punct de vedere economic.(Abanos,Acaju,Mahon,Palisandru,Teck).Padurile din zona temperata au fost cele mai exploatate,astfel incat si-au redus semnificativ suprafata (Fag,Stejar,Carpen,Molid,Brad)

Agricultura
Principalele ramuri ale agriculturii sunt:
-Cultura plantelor
-Cresterea animalelor
Primele practici agricole au aparut dupa sfarsitul ultimei perioade glaciare,in urma cu 10.000 ani,in cadrul asa numitei revolutii agricole neolitice.Pana in acel moment,omul era doar culegator si vanator.
Principalele regiuni in care au aparut practicile agricole sunt:Orientul apropiat,Mesopotamia si Egiptul,unde au fost cultivate pentru prima data graul si orezul,America Centrala unde au fost cultivate pentru prima data porumbul si cartoful,iar Asia de Sud unde au fost cultivate orezul si soia.
De-a lungul evolutiei umane,agricultura a marcat doua tipuri principale de practici:
-Agricultura traditionala sau de subzistenta
-Agricultura moderna sau comerciala
Agricultura traditionala este specifica regiunilor slab dezvoltate din America de Sud,Africa si Asia.
Principalele caracteristici:
-Caracter predominant extensiv
-Productiile agricole sunt reduse,aflandu-se la limita satisfacerii necesitatilor populatiei
-Tehnici agricole suplimentare
Agricultura de subzistenta
Tipuri:
-Agricultura extensiva
-Agricultura axata pe pastorit nomad
-Agricultura primitiva de subzistenta

Agricultura comerciala se bazeaza pe produse agricole destinate comercializarii,in special in cadrul pietelor urbane.Acest tip de agricultura este corelat cu activitati de transport,de depozitare si industrializare a produselor agricole.
Este o agricultura de tip intensiv,bazata pe chimizare,mecanizare.

Principalele regiuni agricole

Regiunea agricola intertropicala este specifica zonelor calde cuprinse intre Ecuator si 30o latitudine Nordica si Sudica.Concentreaza 75o/o din populatia ocupata in agricultura la nivel mondial.
Solurile sunt fragile si au fertilitate relativ scazuta.
Regiunile ecuatoriale cu temperaturi si precipitatii ridicate in tot cursul anului favorizeaza culturile de orez cu 2-3 recolte pe an,porumb,palmieri de ulei,de cocos,de cauciuc,arbustiul de ceai,arborele de cafea,trestia de zahar.
In zonele cu climat musonic,in sezonul ploios se cultiva orez,iar in sezonul secetos,porumb.
Pentru regiunile agricole tropicale,aride si semiaride sunt specifice culturile irigate de porumb,curmali,bumbac si cresterea animalelor in regim nomad.Cultura plantelor se practica in oaze si de-a lungul fluviilor care strabat deserturile.

Regiunea agricola mediteraneana face trecerea intre agricultura specifica zonelor calde si cea specifica zonelor temperate.Se cultiva cereale,citrice,masline,vita de vie,si este specifica cresterea ovinelor practicata in regim sedentar sau transhumant.

Regiunile agricole temperate
Fiecarei trepte de relief ii sunt caracteristice anumite culturi:
-In regiunile de campie se cultiva cereale,plante tehnice si legume.
-In regiunile de deal si podis sunt specifice viticultura si pomicultura.
-In zonele montane sunt specifice pasunile naturale pe baza carora se practica cresterea animalelor.

Regiunea agricola subpolara
Ocupa cele mai restranse suprafete,predomina vanatoarea si pescuitul de subzistenta.Cresterea renilor in regim nomad pe baza pasunilor naturale si cultura unor plante rezistente la frig.(Orz,ovaz,secara,cartof)

Industria energiei electrice

Energia electrica are o importanta vitala pentru dezvoltarea economico-sociala a lumii ocntemporane,consumul de energie electrica fiind indispensabil tuturor sectoarelor de activitate.
Structura productiei de energie electrica
-Termocentralele folosesc pentru producerea energiei electrice combustibilii minerali fosili:carbuni,petrol,gaze naturale,sisturi bituminoase.
-Hidrocentralele transforma energia hidraulica a cursurilor de apa (o energie de potential) in energie electrica.Aceasta forma de energie primara regenerabila,nepoluanta,prezinta o importanta economica deosebita.
-Atomocentralele (centralele nuclearo-electrice)pot furniza energie electrica ieftina si in cantitati mari.
In prezent furnizeaza in lume 446 grupuri atomoenergetice in 32 de tari,asigurand aproximativ 1/6 din energia electrica produsa.
La nivelul tarilor se pot identifica mai multe structuri ale productiei de energie electrica:
-Structura complexa
-Structura predominanta de energia produsa in hidrocentrale (Brazilia,Canada).
-Structura in care predomina energia obtinuta in atomocentrale.
-Structura dominata de termocentrale.

Ramurile industriei

Industria energetica:
-Idustria de exploatare si prelucrare a petrolului;
-Industria de exploatare si prelucrare a gazelor naturale;
-Industria carbonifera;
-Industria energiei electrice;
Industria metalurgica:
-Metalurgia feroasa;
-Metalurgia neferoasa;
-Industria constructiilor de masini(cu diferite ramuri)
Industria chimica:
-Petrochimie,industria produselor clorosodice,industria ingrasamintelor chimice,etc.
Industria de exploatare si prelucrare a lemnului:
-Industria de exploatare a lemnului;
-Industria de prelucrare a lemnului.
Industria materialelor de constructie:
-Industria de exploatare a materialelor de constructie naturale;
-Industria de prelucrare a materialelor de constructie;
Industria usoara si alimentara:
-Industria usoara (textila,pielarie,morochinarie)
-Industria alimentara.

Regiunile industriale

In aparitia unei regiuni industriale sunt implicati mai multi factori:existenta unor materii prime suficiente pentru o perioada lunga de timp:
-O baza energetica puternica;
-Cai de comunicatie modernizate;
-Forta de munca specializata;
-Nivel ridicat de urbanizare;
-Piete de desfacere sigure pe plan intern si international.

America de Nord
-Vestul mijlociu canadian (Alberta)
-Sud-Estul Canadei (Toronto-Montreal)
-Megalopolisul American (Boswash)
-Marile lacuri (Chicago-Detroit)
-Appalachi
-Golful Mexic
-Seatle
-San Francisco
-Los Angeles
-Mexico-Veracruz

America de Sud
-Sud-estul Braziliei (San Paollo-Belo Horizonte)
-La Plata (Buenos Aires-Rosario)
-Chile (Santiago)

Africa
-Maroc (Rabat-Casablanca)
-Algeria (Oran-Alger)
-Egipt (Cairo)
-Nigeria
-Congo
-Transvaal
-Cap (Capetown)

Asia
-India de Nord
-India de Est
-Mumbay
-Madras
-Vietnamul de Nord
-Taiwan
-Japonia Centrala si de Sud
-Coreea de Sud

Regiunea industriala Rhin-Ruhr

Localizare:
Este situata in Europa,in partea de Vest a Germaniei,pe raul Ruhr,afluent al Rinului.
Se afla la contactul zonei de campie cu cea de dealuri joase.
Varsta:
Este una din cele mai vechi regiuni industriale de pe glob.A aparut la scurt timp dupa declansarea revolutiei industriale.
Factori genetici:
Existenta unor mari zacaminte de carbuni,bazinul Ruhr fiind cel mai mare bazin carbonifer din Vestul Europei.
Un alt factor,existenta minereurilor de fier in apropiere (in Alsacia si Loreua)
Pe baza acestor resurse s-au dezvoltat initial industria miniera,industria siderurgica,industria constructiilor de masini si in timp toate celelalte ramuri industriale.In ultimul timp,carbochimia a fost inlocuita de petrochimie si de ramuri ale industriei de varf.
Caracteristici:
-Existenta unor cai de comunicatie dezvoltate si diversificate,si anume:Fluviul Rin cu cel mai mare port fluvial din lume Duisburg.
-8 magistrale rutiere si 4 magistrale feroviare
-O retea densa pe conducte care transporta petrolul importat din porturile Rotterdam si Wilhelmhaven,si gazele naturale din Olanda sau din zacamintele norvegiene si britanice din Marea Nordului.Este cea mai populata regiune a Germaniei.Principalele centre sunt Dortmund,Dusseldorf,Bochum,Essen.
In ultima vreme,serviciile au crescut spectaculos,depasind industria prelucratoare din punct de vedere a ponderii in produsul intern brut si procentului populatiei angajate.