1.Structura rasiala
Se considera ca actualele rase s-au individualizat in urma cu aproximativ 50.000 de ani.
Principalele trasaturi ale acestora reprezinta adaptari la diverse medii de viata.
Rasa este definita ca un grup uman numeros individualizat pe baza unor trasaturi comune:culoarea pielii,forma ochilor,nasului,capului,tipului de par,etc.
Rasele de baza se considera a fi rasa alba sau europoida,majoritara in Europa.America si Australia,rasa galbena sau mongoloida.(95% dintre reprezentantii ei traind in Asia),tot rasei galbene ii apartin Amerindienii si Eschimosii.Rasa neagra sau ecuatoriala(a aparut in Africa de Nord,insa in prezent cei mai multi dintre reprezentanti traiesc la Sud de Sahara si in America.Tot rasei negre ii apartine si populatia australoida care traieste in Australia,Oceania si Asia de Sud-Est.
O mare parte din populatia actuala este rezultatul amestecului diferitelor rase si poarta numele de populatie metisata.
Structura etnica
Etnia este un grup uman aflat in diverse stadii de formare,de la trib pana la natiune.
O etnie presupune o limba vorbita comuna,traditii,religii si aspiratii comune.Ea sta la baza formarii unei natiuni,insa exista si natiuni formate prin asocierea mai multor etnii.
Natiunea reprezinta o forma evoluata a etniei,este constituita dintr-un grup uman,ai carei membrii au o cunostinta nationala proprie si se simt atasati de un anumit teritoriu.
In prezent,natiunile sunt organizate in state independente.Exista si exceptii.Ex:Laponii,Romii(Constituie minoritati etnice in cadrul altor state).
Structura lingvistica
In prezent exista circa 3000 de limbi vorbite pe glob si 7.000 de dialecte.Cele mai utilizate limbi sunt:Chineza,Engleza,Hindi si Spaniola.
Structura pe sexe
In majoritatea statelor se observa preponderenta la grupele de varsta tinere a populatiei masculine,in raport cu cea feminina(la 100 de persoane de sex feminin se nasc 105 persoane de sex masculin).Acest raport se modifica in timp,in favoarea femeilor din cauza ca la aceeasi grupa de varsta mortalitatea masculina este mai mare.
Structura pe grupe de varste
Este pusa in evidenta de o reprezentare grafica numita Piramida Varstelor.
Baza piramidei reprezentata pe grupele de varsta tinere pana in 20 ani.
Grupa adulta cuprinde persoanele cu varsta intre 20 si 60 ani,iar varful piramidei este reprezentat de grupele varstnice de peste 60 de ani.
In cazul statelor dezvoltate populatia este imbatranita ,fapt pus in evidenta de o piramida cu baza ingusta din cauza natalitatii scazute si trunchiului si varful piramidei latite.
In cazul statelor slab dezvoltate ,piramida varstelor are forma de triunghi,adica o baza lata din cauza natalitatii ridicate si un varf ascutit din cauza sperantei de viata reduse si a mortalitatii crescute.
Structura profesionala
Sectorul primar cuprinde agricultura si mineritul.
Sectorul secundar cuprinde industria si constructiile,iar sectorul tertiar sau al serviciilor cuprinde:turism,comert,transporturi,invatamant,sanatate,cultura,etc.
Statele slab dezvoltate au majoritatea populatiei ocupate in agricultura,atingand chiar 80-90%.
In statele dezvoltate,dupa ce au parcurs perioada in care domina sectorul secundar,se afla in prezent intr-o faza in care domina sectorul serviciilor.
Grade de Comparatie ale Adjectivului
Acum 11 ani
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!