vineri, 2 decembrie 2011

Amenajarea locala si regionala

Amenajarea teritoriului se refera la realizarea unui complex de dotari in spatiul urban si rural,menite a creste calitatea vietii populatiei.
Principalele obiective ale amenajarii teritoriale sunt:folosirea eficienta a spatiului,descongestionarea unor zone suprapopulate,reducerea exodului rural,conservarea mediului natural,colonizarea de noi spatii.

Amenajarea spatiului urban.
In mod ideal,reteaua de orase dintr-un stat se ierarhizeaza astfel:
-Metropole-capitala a caror sfera de influenta se extinde asupra intregii tari (Bucuresti).
-Capitale regionale-sunt orase mari care constituie poli de dezvoltare a regiunilor din care fac parte(Iasi,Craiova,Timisoara,Cluj-Napoca,Constanta)
-Centre de echilibru-acestea sunt orase mijlocii cu o arie de influenta mai redusa decat cea a capitalelor regionale.(Pitesti,Vaslui,Targu-Mures.)
-Centre de influente locale-acestea sunt orase mici care anima doar spatiile rurale inconjuratoare(Topoloveni,Costesti)
In tarile subdezvoltate,ierarhia urbana este incompleta,orasele sunt rare,neorganizand viata regiunilor in care se afla.
In schimb,in statele dezvoltate,dezvoltarea oraselor este armonioasa si controlata prin planurile de urbanism.Exista insa si orase care s-au dezvoltat exagerat.(Londra,Paris,New York).Marea Britanie este prima tara care a hotarat descongestionarea capitalului prin construirea,incepand cu 1946,a unor orase nor in jurul Londrei.
In urmatorii 10 ani,in aceste orase s-au mutat peste 200.000 de londonezi.

Amenajarea spatiului rural
Cea mai mare resursa in mediul rural este pamantul.In functie de forma de proprietate asupra pamantului (in mediul ruralexista societati omogene si societati ierarhizate.Societatile sunt omogene in cazul in care pamantul este proprietate comuna,insa in majoritatea tarilor,proprietatea individuala a dus la aparitia de mari proprietari si tarani care dispun sau nu de o suprafata redusa de teren (este tipic cazul Americii Latine)
Parcelarea excesiva a terenurilor dauneaza productivitatii,facand nerentabila achizitionarea de masini agricole,ingrasaminte si pesticide.
In tarile dezvoltate,descongestionarea oraselor prin mutarea unora dintre locuitorii acestora in satele aflate in apropiere,are efecte benefice in privinta amenajarii teritoriului,satele respective beneficiind de retele de termoficare,electrificare,canalizare,etc.
Capitale Regionale:Iasi,Bacau,Galati,Braila,Constanta,Ploiesti,Craiova,Timisoara,Oradea,Cluj-Napoca,Brasov.

3 comentarii:

  1. If you want to grow your knowledge just keep visiting this site and be updated with
    the hottest gossip posted here.

    Stop by my weblog; calculate Waist to height ratio

    RăspundețiȘtergere
  2. mersi pentru referat ... sper sa iau o nota buna !! ;)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!