Principalele forme de aglomerare sunt:
-Locuinta umana;
-Grupul de locuinte;
-Satul;
-Gruparile teritoriale;
-Orasul propriu-zis;
-Aglomeratia urbana;
-Micro-regiunea urbana;
-Conurbatia;
-Metropola;
-Megalopolis.
Locuinta individuala reprezinta forma elementara de populare a unui habitat.
Grupul de locuinte ocupa un spatiu limitat.Oamenii apartin frecvent aceleiasi familii.
In Romania aceste grupuri de locuinte poarta numele de Cranduri sau Catune.
Satul reprezinta o structura mai coerenta de gospodarie,avand un perimetru mai bine individualizat.In Romania,unele sate situate la distante mici formeaza unitati administrative numite Comune.
Gruparile teritoriale reprezinta forme intermediare intre sat si oras(Comunele suburbane).
Orasul propriu-zis este forma initiala a habitatului urban,prezinta limite bine precizate.In aceasta categorie sunt incluse orasele mici si mijlocii.
Aglomeratia urbana este formata din orasul propriu-zis si zona sa suburbana cu care intretine stranse relatii economice.
Dezvoltarea orasului a dus la aparitia unor orase satelit in zona sa suburbana.
Orasele satelit sunt:orase mici si mijlocii,aflate in vecinatatea unui oras important.Orasele satelit au rol de cazare a fortelor de munca.De asemenea folosesc dotarile social-culturale in comun.
Influenta orasului principal se simte de obicei de la o distanta de 50-60 km.
Micro-regiunea urbana reprezinta un ansamblu de orase de diferite marimi,de regula,orase mici si mijlocii,precum si asezari.Toate au administratie proprie si sunt situate de obicei in depresiuni de-a lungul unor vai sau de-a lungul unor cai de comunicatie.De ex:orasele din depresiunea Petrosani,orasele de pe Valea Prahovei,Micro-regiunea urbana Galati-Braila situata pe Dunare.
Conurbatia
Reprezinta 2 sau mai multe orase apropiate avand un profil functional asemanator,se pot contopi formand un singur spatiu urban numit conurbatie.Chiar daca cele 2 orase isi pastreaza structurile administrative,devine imposibil sa deosebesti vechile limite ale acestora in teritoriu.Ex de conurbatie:Osaka-Kobe(Japonia).
Metropolele reprezinta orase de mari dimensiuni care depasesc un milion de locuitori si prezinta importanta economica,sociala si culturala deosebita.
Impreuna cu orasele satelit formeaza arii metropolitane asemanatoare aglomeratiilor urbane,dar de dimensiuni mult mai mari.Ex:Bucuresti,Paris,Londra,Moscova.
Megalopolis reprezinta arii urbanizate uriase,extinse pe zeci de mii de km patrati,avand o populatie de zeci de milioane de locuitori.Sunt formate din mai multe metropole numite poli de crestere din numeroase orase mici si mijlocii,iar suprafetele rurale sunt reduse sau lipsesc.
S-au format prin extinderea pe orizontala a metropolelor si conurbatiilor,care s-au unit si au ajuns sa functioneze ca un sistem polinuclear.Cele mai mari sunt:Boswash,Tokaido,Megalopolisul Brazilian,Megalopolisul European.
Grade de Comparatie ale Adjectivului
Acum 10 ani
Definitely, what a fantastic website and educative
RăspundețiȘtergereposts, I surely will bookmark your site.Bestt Regards!