Vulcanul este o deschidere in scoarta terestra prin care ajung la suprafata materiale incandescente din interiorul planetei.
O eruptie vulcanica cuprinde in afara de euptia de lava si emanatii de gaze,vapori de apa si fragmente de roca de diferite dimensiuni.
Fragmentele mari care pot atinge sute de kg poarta numele de "Bombe vulcanice",iar fragmentele mici cu diametre de ordinul centimetrilor,poarta numele de "Lapili".
Cauzele eruptiilor vulcanice sunt legate de presiunile exercitate de placile tectonice asupra rezervoarelor subterane de magma,precum si de diferentele de densitate dintre lava si rocile pe care aceasta le strabate.
Raspandirea vulcanilor pe glob.
Pe glob exista aproximativ 800 de vulcani activi care se gasesc in 3 tipuri de zone:
-de subductie
-de rift
-in interiorul placilor litosferice,in asa numitele zone fierbinti ale scoartei.
Zonele de subductie sunt zone de contact a 2 placi litosferice in care placa mai grea coboara si se consuma in astenosfera,iar placa mai usoara se inalta,se comprima si formeaza muntii.Cei mai multi vulcani de pe glob se gasesc in zone de subductie.
In oceanul Pacific acesti vulcani se grupeaza in asa numitul Cerc de Foc al Pacificului.
Acesta cuprinde insulele arhipelagului Indonezian,arhipelagului Filipinez,Japonez,Kurile,America centrala si Vestul Americilor de Nord si Sud.
Vulcanii din peninsula italica(Vezuviu si Etna).
Zonele de rift sunt fracturi care strabat scoarta in intregime,facand posibila iesirea magmei din astenosfera.Se caracterizeaza prin miscari divergente ale placilor.
Cea mai mare parte a rifturilor se gasesc pe fundul oceanelor,cum este riftul Medio-Atlantic,dar exista si pe uscat in Estul Africii.
Vulcanii din interiorul placilor litosferice se gasesc acolo unde acestea sunt mai subtiri.(Ex:Vulcanii din insulele Hawaii,din peninsula Pen Kamceatha)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!