vineri, 2 decembrie 2011

Amenajarea locala si regionala

Amenajarea teritoriului se refera la realizarea unui complex de dotari in spatiul urban si rural,menite a creste calitatea vietii populatiei.
Principalele obiective ale amenajarii teritoriale sunt:folosirea eficienta a spatiului,descongestionarea unor zone suprapopulate,reducerea exodului rural,conservarea mediului natural,colonizarea de noi spatii.

Amenajarea spatiului urban.
In mod ideal,reteaua de orase dintr-un stat se ierarhizeaza astfel:
-Metropole-capitala a caror sfera de influenta se extinde asupra intregii tari (Bucuresti).
-Capitale regionale-sunt orase mari care constituie poli de dezvoltare a regiunilor din care fac parte(Iasi,Craiova,Timisoara,Cluj-Napoca,Constanta)
-Centre de echilibru-acestea sunt orase mijlocii cu o arie de influenta mai redusa decat cea a capitalelor regionale.(Pitesti,Vaslui,Targu-Mures.)
-Centre de influente locale-acestea sunt orase mici care anima doar spatiile rurale inconjuratoare(Topoloveni,Costesti)
In tarile subdezvoltate,ierarhia urbana este incompleta,orasele sunt rare,neorganizand viata regiunilor in care se afla.
In schimb,in statele dezvoltate,dezvoltarea oraselor este armonioasa si controlata prin planurile de urbanism.Exista insa si orase care s-au dezvoltat exagerat.(Londra,Paris,New York).Marea Britanie este prima tara care a hotarat descongestionarea capitalului prin construirea,incepand cu 1946,a unor orase nor in jurul Londrei.
In urmatorii 10 ani,in aceste orase s-au mutat peste 200.000 de londonezi.

Amenajarea spatiului rural
Cea mai mare resursa in mediul rural este pamantul.In functie de forma de proprietate asupra pamantului (in mediul ruralexista societati omogene si societati ierarhizate.Societatile sunt omogene in cazul in care pamantul este proprietate comuna,insa in majoritatea tarilor,proprietatea individuala a dus la aparitia de mari proprietari si tarani care dispun sau nu de o suprafata redusa de teren (este tipic cazul Americii Latine)
Parcelarea excesiva a terenurilor dauneaza productivitatii,facand nerentabila achizitionarea de masini agricole,ingrasaminte si pesticide.
In tarile dezvoltate,descongestionarea oraselor prin mutarea unora dintre locuitorii acestora in satele aflate in apropiere,are efecte benefice in privinta amenajarii teritoriului,satele respective beneficiind de retele de termoficare,electrificare,canalizare,etc.
Capitale Regionale:Iasi,Bacau,Galati,Braila,Constanta,Ploiesti,Craiova,Timisoara,Oradea,Cluj-Napoca,Brasov.

Clasificarea resurselor naturale

Exista mai multe criterii in functie de care sunt clasificate resursele naturale :
1.Criteriul locului de provenienta
a)Resurse extraatmosferice si atmosferice:energia solara,energia eoliana.
b)Resurse ale litosferei:minereurile,combustibil fosil,roci de constructie.
c)Resurse ale hidrosferei:
-Resurse ale oceanului planetar:energia valurilor,mareelor,substantelor minerale dizolvate in apa.
-Resurse ale apelor continentale:apele subterane folosite pentru alimentarea cu apa potabila a localitatilor,apele raurilor si fluviilor folosita ca resursa energetica.
d)Resurse ale biosferei:acestea sunt de natura animala si natura vegetala.
2.Dupa criteriul modului de folosinta exista:
a)Resurse energetice:forta apei,forta vantului,combustibilii fosili,lemnul,energia geotermala.
b)Resurse care constituie materie prima pentru industrie:lemn,resurse minerale utile,unele gaze din componenta atmosferei.
c)Resurse alimentare:sunt de natura vegetala,animala si minerala.
3.Dupa criteriul durabilitatii exploatarii avem:
a)Resurse inepuizabile:energia solara,energia eoliana.
b)Resurse epuizabile:
-Neregenerabile:resursele energetice si minerale pentru refacerea carora sunt necesare zeci si sute de milioane de ani.
-Regenerabile:lemnul.
4.Dupa criteriul locului de folosinta,exista:
a)Resurse transportabile:apa,lemnul,substantele minerale.
b)Resurse netransportabile:solul,energia eoliana,energia valurilor,energia curentilor,etc.

Resursele extraatmosferice

Soarele reprezinta cea mai puternica sursa de energie.Cantitatea de energie solara receptionata de suprafata terestra este repartizata neuniform,astfel incat cele mai mari cantitati de radiatie globala se inregistreaza in regiunile tropicale (peste 180kilocalorii pe cm2/an).In zona calda valorile radiatiei solare variaza intre 140 si 180 kcal pe cm2/an (fiind mai mare in regiunile continentale si in aproprierea celor doua tropice si mai mici in regiunile oceanice si in apropierea ecuatorului).
In zonele temperate ,radiatia globala este de 80-140 kcal cm2/an,iar in zonele reci sub 80 kcal cm2/an.
In concluzie,valorile radiatiei globale variaza datorita formei pamantului si repartitiei inegale a nebulositatii.
In prezent exista mai multe metode de conversie a energiei solare in energie de alta natura:mecanica,electrica,termica etc.

Prima metoda:
-Bioconversia reprezinta transformarea naturala a energiei solare in biomasa.Energia solara s-a transformat de-a lungul erelor geologice prin procesul de fotosinteza in masa vegetala.
A doua metoda:
-Conversia energiei solare in energie termica se realizeaza prin intermediul unor captatoare solare care concentreaza caldura asupra unor recipiente cu apa.Apa este incalzita si transformata in abur,iar aburul respectiv este utilizat pentru incalzirea locuintelor si a serelor,este utilizat de catre instalatiile de desalinizare a apei marine sau de catre centralele termoelectrice.
A treia metoda:
-Conversia energiei solare in energie electrica se face in mod direct prin intermediul celulelor fotovoltaice (acestea sunt panouri solare cu siliciu).
Desii au randament ridicat,tehnologia este costisitoare,astfel incat metoda este folosita doar pentru alimentarea unor instalatii de pe sateliti,nave cosmice,relee de televiziune etc.

Resursele Hidrosferei

Resursele oceanului planetar
Oceanul planetar constituie cea mai importanta sursa de umiditate pentru atmosfera.De asemenea este sursa de substante minerale,energie,apa potabila si hrana.
In apa oceanului planetar sunt dizolvate in medie 35 de g de saruri in fiecare litru de apa.Predomina clorura de sodiu.De asemenea se gasesc toate elementele chimice,printre care hidrogenul (care prezinta importanta din punct de vedere energetic,nichel,mangan,aluminiu,fier.)
Diferentele de temperatura ale apei pe verticala,precum si miscarile apei (mai ales mareele) constituie surse de obtinere a energiei electrice.In urma desalinizarii,apa oceanului planetar poate fi utilizata ca si apa potabila,tehnologia este insa foarte scumpa si este eficienta mai ales in statele care utilizeaza in acest scop energia solara.(Emiratele Arabe Unite,Arabia Saudita,Cuveit.)
Masa vegetala a oceanului planetar este mai saraca decat a uscatului,in schimb masa animala este mult mai bogata.Cele mai bogate zone in peste sunt in apropierea tarmurilor,pe platformele continentale,acolo unde se intalnesc curentii calzi cu cei reci.Algele sunt utilizate in alimentatia omului ca materie prima in industrie,ca furaj pentru animale si ca ingrasamant pentru agricultura.
Resursele apelor continentale
Apele continentale sunt utilizate pentru:
-Obtinerea energiei electrice
-Irigatii
-Pescuit
-Navigatie
-In industrie
-Pentru alimentarea cu apa a localitatilor

Resursele biosferei

Resursele vegetale sunt utilizate ca si sursa de hrana,material de constructii si combustibil.
Cele mai compacte areale forestiere sunt in padurea intertropicala din America de Sud (bazinul fluviului Amazon) si in Africa (bazinul fluviului Congo),precum si Taigawa din nordul continentelor (Europa,America de Nord si Asia).
Padurea intertropicala este alcatuita din specii valoroase din punct de vedere economic.(Abanos,Acaju,Mahon,Palisandru,Teck).Padurile din zona temperata au fost cele mai exploatate,astfel incat si-au redus semnificativ suprafata (Fag,Stejar,Carpen,Molid,Brad)

Agricultura
Principalele ramuri ale agriculturii sunt:
-Cultura plantelor
-Cresterea animalelor
Primele practici agricole au aparut dupa sfarsitul ultimei perioade glaciare,in urma cu 10.000 ani,in cadrul asa numitei revolutii agricole neolitice.Pana in acel moment,omul era doar culegator si vanator.
Principalele regiuni in care au aparut practicile agricole sunt:Orientul apropiat,Mesopotamia si Egiptul,unde au fost cultivate pentru prima data graul si orezul,America Centrala unde au fost cultivate pentru prima data porumbul si cartoful,iar Asia de Sud unde au fost cultivate orezul si soia.
De-a lungul evolutiei umane,agricultura a marcat doua tipuri principale de practici:
-Agricultura traditionala sau de subzistenta
-Agricultura moderna sau comerciala
Agricultura traditionala este specifica regiunilor slab dezvoltate din America de Sud,Africa si Asia.
Principalele caracteristici:
-Caracter predominant extensiv
-Productiile agricole sunt reduse,aflandu-se la limita satisfacerii necesitatilor populatiei
-Tehnici agricole suplimentare
Agricultura de subzistenta
Tipuri:
-Agricultura extensiva
-Agricultura axata pe pastorit nomad
-Agricultura primitiva de subzistenta

Agricultura comerciala se bazeaza pe produse agricole destinate comercializarii,in special in cadrul pietelor urbane.Acest tip de agricultura este corelat cu activitati de transport,de depozitare si industrializare a produselor agricole.
Este o agricultura de tip intensiv,bazata pe chimizare,mecanizare.