vineri, 2 decembrie 2011

Clasificarea hazardelor vulcanice

Pe glob exista circa 50 de eruptii pe an,5% dintre acestea prezinta victime omenesti.
Hazardele vulcanice se clasifica in hazarde primare si secundare.
Hazardele primare includ exploziile vulcanice,curgerile de lava,curgerile de piroclastite,curgerile de cenusi vulcanice si emisia de gaze fierbinti.
Piroclastitele includ sfaramaturi de diverse dimensiuni(blocuri,bombe vulcanice,lapili)
Materialul care curge pe pante reprezinta un amestec de lave,cenusi vulcanice,fragmente de roca,gaze si vapori de apa cu temperaturi cuprinse intre 600-1000 grade C.
Hazardele secundare cuprind curgeri de noroi,alunecarile de teren,inundatiile.
Curgerile de noroi se formeaza in cazul umezirii accentuate a materialelor aflate pe pantele vulcanului in urma topirii ghetarilor si zapezilor ce acopera vulcanii,in urma deversarii apei lacurilor cantonate in craterele vulcanilor sau in urma ploilor abundente ce insotesc eruptiile vulcanice.
Alunecarile de teren se datoreaza ruperii unor parti din conul vulcanic ca urmare a presiunilor uriase pe care le exercita lava aflata in ascensiune.
Inundatiile se datoreaza ploilor abundente asociate eruptiilor vulcanice(cenusile vulcanice joaca rolul de nuclee de condensare) si datorita opturarii vailor cu materiale rezultate in urma exploziei vulcanice.
Cutremurele sunt miscari bruste ale scoartei terestre care produc unde elastice si trepidatii cu un impact puternic asupra asezarilor omenesti.
Anual se produc peste 1 milion de cutremure pe glob,dar numai o mica parte din acestea sunt resimtite de om.
Cutremurele sunt de mai multe tipuri.
Cele mai numeroase sunt de origine tectonica(peste 90%).
Mai exista cutremure legate de eruptiile vulcanice care au intensitate mica,cutremure generate de impactul meteoritilor,de alunecarile de teren de mari dimensiuni,de constructia lacurilor de acumulare(acestea se datoreaza presiunilor uriase la care sunt supuse rocile)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!