vineri, 2 decembrie 2011

Teoria tranzitiei demografice

Incearca sa explice procesul de crestere numerica a populatiei prin prisma experientei statelor dezvoltate care au parcurs toate etapele acestei tranzitii:
a)Stadiul initial se caracterizeaza prin natalitate ridicata si mortalitate ridicata.Sporul natural este foarte redus sau negativ.Acest stadiu este caracteristic perioadei preindustriale slab dezvoltate(in prezent toate statele au depasit acest stadiu).
b)Prima faza a tranzitiei demografice se caracterizeaza prin natalitate ridicata si mortalitate in scadere.Avand in vedere ca scaderea mortalitatii se face foarte lent si sporul natural se afla intr-o crestere usoara.
State aflate in prezent in acest stadiu(Indonezia,Nigeria)
c)A doua faza a tranzitiei demografice se caracterizeaza prin natalitate ridicata si mortalitate scazuta,astfel incat sporul natural explodeaza.State aflate in prezent in acest stadiu:Brazilia si Mexic.
d)A treia faza a tranzitiei demografice se caracterizeaza prin natalitate in scadere si mortalitate redusa.Sporul natural se afla in declin.State aflate in prezent in acest stadiu:China si Argentina.
e)Sfarsitul tranzitiei se caracterizeaza prin natalitate redusa si mortalitate redusa.Sporul natural este foarte scazut si chiar negativ.State aflate in prezent in acest stadiu:Japonia si Statele Europene.
Estimari privind evolutia demografica a celor mai populate state in prezent:
1)Inversarea pozitiei Chinei si Japoniei.
2)Scaderea populatiei in Federatia Rusa si Japonia,si cresterea spectaculoasa a populatiei in state precum:Pakistan,Etiopia,Nigeria,Egipt.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!