vineri, 2 decembrie 2011

Raspandirea populatiei pe glob

Factorii care influenteaza raspandirea populatiei pe glob sunt:
-de natura istorica si sociala;
-demografici;
-economici;
-naturali.
Factorii naturali includ relieful,clima,reteaua hidrografica,solurile.
Campiile,platourile si regiunile colinare joase,vaile marilor fluvii,regiunile litorale,au fost din totdeauna favorabile nasterii civilizatiilor si concentrarii populatiilor.Din punct de vedere climatic,cele mai favorabile zone sunt cele cu climat temperat si subtropical(mediteranean).
Exista insa si exemple care demonstreaza faptul ca influenta climei nu este decisiva.Ex:Amazonia aflata in zona climatului ecuatorial are un numar foarte redus de locuitori,spre deosebire de Indonezia,situata tot in zona ecuatoriala care este a 4-a tara din lume ca numar de locuitori.
Importanta pentru concentrarea populatiei in anumite zone prezinta si altitudinea reliefului si apropierea de zonele litorale.Aproape jumatate din populatia planetei traieste in regiuni joase cu altitudine sub 200m.
Factorii Istorici si Sociali.
Includ migratiile,razboaiele,epidemiile.Ex:Comertul cu sclavi a dus la cresterea numarului populatiei in America si scaderea acestuia in regiunile de coasta ale Africii.
Factorii Demografici.
Se refera la sporul migratoriu si sporul natural.E:Statele cu un spor natural ridicat si spor migratoriu redus inregistreaza cele mai mari cresteri ale numarului populatiei (India sau Pakistan)
Factorii economici.
De-a lungul timpului,populatia s-a stabilit in zonele cu potential agricol ridicat,zonele cu resurse bogate de subsol pe acele marilor fluvii sau in regiunile litorale.Si in prezent,zonele dezvoltate din punct de vedere economic atrag persoane din regiunile mai putin dezvoltate.
Densitatea populatiei reprezinta raportul dintre numarul populatiei si suprafata teritoriului pe care aceasta o acupa.Se exprima in locuitori pe km2.
La nivel mondial valoarea medie este de 47 de locuitori pe km2.
Peste 90% din populatia planetei traieste in emisfera nordica.In 4 areale cu concentrare mare a populatiei:Asia de Est si Sud-Est,Asia de Sud(India),Europa Occidentala,Nord-Estul S.U.A si Sud-Estul Canadei.
State cu densitate foarte mare a populatiei si suprafata foarte mica:Singapore(peste 6000 loc pe km2),Monaco(peste 16.000 loc pe km2.
State cu densitate foarte redusa datorata suprafetelor foarte mari sau conditiilor naturale nefavorabile:Rusia(9 locuitori pe km2),Australia(2 locuitori pe km2).

3 comentarii:

Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!