vineri, 2 decembrie 2011

Evolutia Populatiei

Evolutia numerica a populatiei este conditionata la nivel mondial de raportul dintre natalitate si mortalitate,adica sporul natural.La nivel local sau regional sporului natural i se adauga sporul migratoriu.
Sporul migrator este reprezentat de diferenta dintre numarul imigrantilor si cel al emigrantilor calculata intr-un an la 1000 de persoane.In urma cu 2000 de ani,populatia Terrei era apreciata la circa 300 milioane de oameni.In prezent populatia depaseste 6 miliarde de persoane,timp de 1800 de ani cresterea populatiei a fost extrem de lenta,inregistrandu-se chiar regrese datorate epidemiilor si razboaielor.
Sfarsitul secolului al XVIII-lea marcheaza inceputul unei cresteri din ce in ce mai accelerate a numarului de locuitori,odata cu progresul economic datorat revolutiei industriale.
Primul miliard de locuitori s-a atins in anul 1830,al 2-lea miliard in 1920,iar al 6-lea miliard in 2000.Aceasta crestere spectaculoasa a populatiei intr-un rastimp,in cateva zeci de ani este cunoscuta sub numele de Explozie Demografica.
Ea nu se produce in toate tarile in acelasi timp,in unele state s-a incheiat deja(tarile Europei sau Japonia),in timp ce in altele se afla la inceput.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!