vineri, 2 decembrie 2011

Urbanizarea,Dinamica urbana si Explozia urbana.

Explozia urbana  reprezinta cresterea numerica a oraselor si a dimensiunilor demografice,intr-un ritm accelerat.
Urbanizarea reprezinta tendinta sistemelor de asezari de a avea caracteristice urbane,prin cresterea calitatii habitatului de locuire,prin transformarea unor asezari rurale in orase si prin extinderea teritoriala a oraselor.
Dinamica urbana semnifica transformarea teritoriala,demografica si functionala a teritoriului unui oras intr-un anumit interval de timp.
In statele dezvoltate,urbanizarea si-a incetinit ritmul,datorita faptului ca majoritatea acestor state cu ponderi ale populatiti urbane ce depasesc 70-80%.
Cele mai mari ponderi ale populatiei urbane se inregistreaza in Europa de Vest(peste 80%)si America de Nord(76%).In schimb in statele slab dezvoltate din America Latina si Africa,populatia urbana a crescut in ultimii 60 de ani de 16 ori,iar in statele din Africa de 9 ori.

Cauzele exploziei demografice:
-Cresterea accelerata a populatiei globului ;
-Industrializarea;
-Mecanizarea agriculturii ce a eliberat o cantitate insemnata de forta de munca,aceasta indreptandu-se catre mediul urban;
-Extinderea teritoriala a unor centre urbane care au inglobat si asezarile rurale din jur,aparitia de noi orase,de regula prin transformarea in centre urbane a unor asezari rurale.

3 comentarii:

Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!