vineri, 2 decembrie 2011

Principalele regiuni agricole

Regiunea agricola intertropicala este specifica zonelor calde cuprinse intre Ecuator si 30o latitudine Nordica si Sudica.Concentreaza 75o/o din populatia ocupata in agricultura la nivel mondial.
Solurile sunt fragile si au fertilitate relativ scazuta.
Regiunile ecuatoriale cu temperaturi si precipitatii ridicate in tot cursul anului favorizeaza culturile de orez cu 2-3 recolte pe an,porumb,palmieri de ulei,de cocos,de cauciuc,arbustiul de ceai,arborele de cafea,trestia de zahar.
In zonele cu climat musonic,in sezonul ploios se cultiva orez,iar in sezonul secetos,porumb.
Pentru regiunile agricole tropicale,aride si semiaride sunt specifice culturile irigate de porumb,curmali,bumbac si cresterea animalelor in regim nomad.Cultura plantelor se practica in oaze si de-a lungul fluviilor care strabat deserturile.

Regiunea agricola mediteraneana face trecerea intre agricultura specifica zonelor calde si cea specifica zonelor temperate.Se cultiva cereale,citrice,masline,vita de vie,si este specifica cresterea ovinelor practicata in regim sedentar sau transhumant.

Regiunile agricole temperate
Fiecarei trepte de relief ii sunt caracteristice anumite culturi:
-In regiunile de campie se cultiva cereale,plante tehnice si legume.
-In regiunile de deal si podis sunt specifice viticultura si pomicultura.
-In zonele montane sunt specifice pasunile naturale pe baza carora se practica cresterea animalelor.

Regiunea agricola subpolara
Ocupa cele mai restranse suprafete,predomina vanatoarea si pescuitul de subzistenta.Cresterea renilor in regim nomad pe baza pasunilor naturale si cultura unor plante rezistente la frig.(Orz,ovaz,secara,cartof)

1 comentarii:

Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!