vineri, 2 decembrie 2011

Resursele extraatmosferice

Soarele reprezinta cea mai puternica sursa de energie.Cantitatea de energie solara receptionata de suprafata terestra este repartizata neuniform,astfel incat cele mai mari cantitati de radiatie globala se inregistreaza in regiunile tropicale (peste 180kilocalorii pe cm2/an).In zona calda valorile radiatiei solare variaza intre 140 si 180 kcal pe cm2/an (fiind mai mare in regiunile continentale si in aproprierea celor doua tropice si mai mici in regiunile oceanice si in apropierea ecuatorului).
In zonele temperate ,radiatia globala este de 80-140 kcal cm2/an,iar in zonele reci sub 80 kcal cm2/an.
In concluzie,valorile radiatiei globale variaza datorita formei pamantului si repartitiei inegale a nebulositatii.
In prezent exista mai multe metode de conversie a energiei solare in energie de alta natura:mecanica,electrica,termica etc.

Prima metoda:
-Bioconversia reprezinta transformarea naturala a energiei solare in biomasa.Energia solara s-a transformat de-a lungul erelor geologice prin procesul de fotosinteza in masa vegetala.
A doua metoda:
-Conversia energiei solare in energie termica se realizeaza prin intermediul unor captatoare solare care concentreaza caldura asupra unor recipiente cu apa.Apa este incalzita si transformata in abur,iar aburul respectiv este utilizat pentru incalzirea locuintelor si a serelor,este utilizat de catre instalatiile de desalinizare a apei marine sau de catre centralele termoelectrice.
A treia metoda:
-Conversia energiei solare in energie electrica se face in mod direct prin intermediul celulelor fotovoltaice (acestea sunt panouri solare cu siliciu).
Desii au randament ridicat,tehnologia este costisitoare,astfel incat metoda este folosita doar pentru alimentarea unor instalatii de pe sateliti,nave cosmice,relee de televiziune etc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile care nu corespund acelui subiect vor fi sterse!